متولدین ۱ بهمن ماه سینما ، تئاتر و موسیقی ایران؛ اسفندیار قره باغی

به گزارش ردکارپت فیلم: اسفندیار قره باغی یکم بهمن ماه ۱۳۲۰ در محله مقصودیه شهر تبریز، کوچه قره باغی ها چشم به جهان گشود. وی فرزند قلی خان سالار مشهور به ساری قلی خان از طنزپردازان معروف که مسلط به ۷ زبان دنیا بود است.

پس از گذراندن دوره اول متوسطه در دبیرستان بدر تهران ، به تبریز مراجعت کرد و از سال ۱۳۳۸ وارد هنرستان موسیقی گردید و در خرداد ماه سال ۱۳۴۳ فارغ التحصیل و بعنوان معلم موسیقی در مدارس کرمانشاه به استخدام وزارت فرهنگ درآمد.

اواخر سال ۱۳۴۸ به تهران منتقل و در گروه اپرای تهران مشغول گردید، ضمن خوانندگی در گروه کُر اُپرای تهران پس از عزیمت و بازگشت از ایتالیا، با عنوان سولیست باس اُپرای تهران، نقش‌های بسیاری را در اجراهای مختلف عهده‌دار شد. علاوه بر این گروه های کُر مدارس و چند گروه در دانشگاه را راه اندازی کرد و در گروه کُر فولکلوریک رادیو تلویزیون و گروه کُر ملّی به سرپرستی خانه « اولین باغچه بان » فعالیت چشمگیری داشت.

آشنائی او با سازهای ترومپت بعنوان ساز تخصّصی و ویلن و پیانو و تدریس این سازها و کوک پیانو نیز باعث تمایز این هنرمند از سایرین میباشد . در دوران پس از انقلاب ، در سازمان صدا و سیما به همکاری واحد موسیقی سازمان درآمد و در زمینه سرود سازی خصوصاً سرودهای دفاع مقدّس فعال شد ، در مدت هشت ساله جنگ تحمیلی بیش از هشتصد سرود ساخته شد که در ایفای سُلو و گروه کُر آنها شرکت داشت.

در مناسبت های مختلف همکاریهای بسیاری با ارکستر سمفونیک داشته و مدّتی بعنوان رهبر گروه کُر تالار وحدت و زمانی به عنوان مؤسس و رهبر گروه کُر صدا و سیما فعالیت داشته و میتوان گفت که حدود ۴۵ سال است که معلّمی را بر هر گونه فعالیت دیگر ترجیح داده ، لازم به ذکر است که اوّلین اُپرای

رادیوئی ایشان در سال ۱۳۵۰ ( سرود ای ایران ) است که با همکاری ارکستر بزرگ ( رادیو تلویزیون ملی ایران ) با رهبری فرهاد فخرالدینی انجام گرفت . آهنگساز این سرود مرحوم روح اله خالقی و شعر آن از زنده یاد حسین گل گلاب می باشد.

تعداد هنرجویانی که با این هنرمند کلاسهای آواز داشته اند شاید بیش از پنج هزار نفر باشد ولی به چند نمونه از آنان که در جامعه شهرت یافته اند اشاره می کنیم: امیر تاجیک، حمید غلامعلی، نیما مسیحا، حامی، فریدون بیگدلی، مسعود خادم، مسعود امیر سپهر و …

اکنون نیز چند سالی است که به شهر خود، تبریز برگشته و با تأسیس آموزشگاه آزاد تخصّصی بنام آموزشگاه اسفندیار مشغول تعلیم تکنیک های آوازی به داوطلبان این حرفه می باشد.

دکتر اسفندیار قره باغی دارای مدرک معادل دکترای آواز کلاسیک (درجهٔ ۱ هنری) از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌باشد. وی در تبریز متولد شده است و از نوادگان ستارخان است. برای تحصیلات متوسطه وارد هنرستان موسیقی در تهران شد و برای دوره‌های بالاتر به خارج از کشور اعزام شد.

قره‌باغی پس ازبازگشت به ایران به طور تخصصی خوانندگی کلاسیک را انتخاب می‌کند.

اولین کار او در رادیو درسال ۱۳۵۰ سرود ای ایران بود که شعر این اثر ازحسین گل و گلاب با آهنگسازی روح الله خالقی تنظیم شده بود. سرود ای ایران را قبلا استاد بنان با پیانو وبه صورت ترانه اجرا کرده بود که قره‌باغی برای اولین‌ بار این کار را با مارش نظامی اجرا کرد.
اسفندیار قره باغی بعد از انقلاب اسلامی به عنوان رهبر گروه کر تالار وحدت مشغول به کارشد، وی بیش از ۸۰۰ اثر در زمینه موسیقی مقاومت و دفاع مقدس ساخته است و از آثار بیادماندنی وی می‌توان سرود معروف آمریکا ،آمریکا ننگ به نیرنگ تو را نام برد.

رهبری گروه کُر تالار وحدت، رهبری گروه کُر صدا و سیما، رئیس مرکز سرود و آهنگهای انقلابی، ریاست کمیته آواز کلاسیک خانه موسیقی، مسئول موسیقی رادیو و نایب رئیس کانون هنرمندان ایران از جمله سوابق مسئولیتی او محسوب می‌شود.

او در سالهای اخیر قطعاتی حماسی با عنوان‌های سمفونی ارس و سمفونی خلیج فارس را آهنگسازی کرده و خوانده‌است.

او در چند فیلم هم به عنوان خواننده، نوازنده یا بازیگر حضور داشته‌است.

سال ۱۳۹۱ شهر تبریز شاهد عظمت بخشیدن مردمان قدرشناسش در مراسم بزرگداشت این استاد فرزانه بود.


بدون دیدگاه

پاسخ دهید

فیلدهای مورد نیاز با * علامت گذاری شده اند